Fakta om snor

Snor hjälper till att befria luften man andas in från främmande partiklar. Dammkorn, små smutspartiklar och liknande fastnar i snoret, och luften som dras ner i lungorna blir renare. I vanliga fall märker vi inte så mycket av vårt snor, men små mängder av det sipprar hela tiden ner i munhålan genom en förbindelse i bakre delen av munnen, och transporterar på så sätt bort de oönskade partiklarna.

Att man får så mycket snor när man blir förkyld beror på att slemhinnorna som producerar snoret blivit irriterade av infektionen. Om luften omkring en innehåller irriterande kemikalier kan också stora mängder snor produceras för att hjälpa till att transportera bort det skadliga ämnet.

Snor består till övervägande del, runt 95%, av vatten. Resten utgörs av olika proteiner, lite kolhydrater, fetter, med mera. Mängden snor när man är förkyld känns ofta större än vad den är, en undersökning har visat att förkylda personer snyter ut cirka 14 gram snor per dygn i genomsnitt.


Det var väl en himla tur att snoret verkligen har en uppgift! Så som jag har snytit mig de senaste dygnen så har jag allvarligt funderat på ett litet snorborttagaringrepp (finns säkert någonstans!) men har ångrat mig nu. Får försöka leva med min rinnande näsa och göra det bästa av situationen. Jag har ju i alla fall en anledning till att få dricka varm choklad med mycket sprutgrädde - OFTA!

The perfect match

Puss

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0